Jaarplan 2024

De tuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren van het land. Dat weet u, dat weten wij, en gelukkig ontdekken ook steeds meer mensen van buiten de tuinbouw waartoe de sector in staat is. Maar waar komt het succes van de tuinbouwinnovatie vandaan?

We zijn geneigd te denken dat we zo innovatief zijn door het technische karakter van onze sector. Maar onlangs las ik een leerzaam artikel in het Financieel Dagblad. Slechts een kwart van het innovatiesucces komt door technische vindingen, de andere drie kwart komt door mensen van vlees en bloed.

Leiderschap is daarbij essentieel. Wim Biemans, universitair hoofddocent innovatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt in het artikel: “Wanneer een leider duidelijk communiceert waarom veranderen nodig is, zijn medewerkers aanmoedigt om nieuwe oplossingen te bedenken voor bestaande problemen, naar hun ideeën luistert, en hen toestaat om intelligente fouten te maken, zie je dat creativiteit vanzelf tot bloei komt en medewerkers wel degelijk in beweging komen.”

Voor het bewijs van deze stelling hoeven we niet ver te zoeken. Want in het artikel komt ook Hans Bunnik, algemeen directeur van Bunnik Plants, aan het woord: “We vragen onze medewerkers steeds weer hoe hun werk beter kan en stimuleren hen om zelf met plannen te komen. Fouten maken vinden we niet erg. Die horen er bij. En wanneer ze met ruwe ideeën komen, helpen we hen deze verder uit te werken.”

Mensen, medewerkers, leiderschap, innovatie, creativiteit. Al deze elementen kwamen ook naar voren tijdens ons zeer geslaagde Jaarevent van 11 mei. Dat deden we door de beste voorbeelden op het podium te plaatsen, én door al deze elementen te verbinden. De complimenten die we kregen voor ons Jaarevent konden we dan ook opdelen in twee: Wat een inspirerend programma!, en: Wat een fantastische opkomst met goede deelnemers & sprekers ‘van buiten en binnen’!. En dat bij nog zo’n topbedrijf: Sion Orchids, dat werkt met zelfsturende teams.

Verbinden, dat is wat we doen binnen de Greenport. Verbinden binnen de tuinbouw, verbinden met andere sectoren, verbinden met andere werelden. Zo start komende maand Greenport Hub, een samenwerking tussen de academische wereld en de tuinbouw. Jeroen van Heyningen van TU Delft en Greenport Hub zei tijdens ons Jaarevent: “Er is meer samenwerking nodig tussen tuinbouw en niet-traditionele opleidingen.”

Meer voorbeelden: de samenwerking binnen het onderwijs krijgt steeds meer vorm door het Innovatiepact en Greenport HortiCampus. Binnen de agrarische sector hebben we warme contacten met bijvoorbeeld de hippische wereld (via Equestrum en CHIO). En niet te vergeten: de EU ERIAFF-conferentie die binnenkort binnen onze Greenport-grenzen plaatsvindt.

Het Jaarevent was dus niet alleen een succes door de sprekers, maar ook doordat u erbij betrokken was: misschien als bezoeker, misschien als relatie van een van de bezoekers. Maar hoe dan ook: met vele duizenden kritische, slimme, frisdenkers en dwarsdenkers maken we van de tuinbouw een nóg innovatievere sector!

Jolanda Heistek
Programmamanager Greenport



Pin It on Pinterest