Jaarplan 2024

DutchSoy uit Dronten introduceert verse soja van Hollandse bodem. Met het groene boontje, beter bekend als Edamame, speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar plantaardige proteine. Door de hoge opbrengst, tot wei 7 ton per hectare, heeft de peulvrucht de potentie om bij te dragen aan een kleinere afhankelijkheid van de import van eiwit.

Peter Strijk, oprichter van DutchSoy, stortte zich 4 jaar geleden op de teelt van Nederlandse soja.
In eerste instantie richtte hij zich op de traditionele droge sojaboon, na verwerking toepasbaar als ingredient voor veevoeder en bijvoorbeeld tofu en soja-drinks.
Hij ondervond dat het oogsten van de boon, eind september en begin oktober, moeilijk was doordat er dan
vaak vochtige omstandigheden zijn tijdens de oogst. Dit kan leiden tot ongewenst grote variaties in
opbrengst en kwaliteit. Het bracht hem er in 2014 toe zich toe te leggen op de tee It van de verse sojaboon.

Vanuit Azie geimporteerde Edamame verkoopt in Nederland al goed. De peulvrucht is niet aileen meer verkrijgbaar bij sushi bars; ook supermarkten verkopen de boon, bijvoorbeeld als ‘slanke’ proteinerijke snack. De peul zelf is niet eetbaar; aan de binnenkant bevinden zich de eetbare boontjes met een stevige bite en nootachtige smaak.

Het eerste kratje Hollandse Edamame wordt gepresenteerd tijdens de International Europe Soya Open Field Day 2017, op 30 augustus in Lelystad. Tijdens de dag wordt onder andere ingegaan op de opmars van soja in Europa. Mede door het
veranderende klimaat is het steeds beter mogelijk om de prote·inerijke peulvrucht ook in ons land rendabel te telen.

Strijk is trots op de primeur: ‘Na 4 jaar experimenteren weet ik nu hoe de Edamame het best in ons land kan worden getee/d. Van rasse/ectie en de grondbehandeling, tot oogst en ops/ag. De boon kan prima worden ingevroren en vervo/gens ontdooid voor consumptie, wat derving en verspilling voorkomt. Dit seizoen oogst ik een beperkte hoevee/heid; gei”nteresseerde partijen kunnen intekenen op de oogst van 2018. De interesse vanuit de markt, voor tee/t en afname, is groot’. De introductie komt 3 weken nadat Nederland, samen met 12 ander EU-lidstaten een ‘sojaverklaring’ ondertekende. Hiermee onderstreept ons land de ambitie om minder afhankelijk te worden van de soja import en de non-GMO teelt in eigen land aan te sporen. Met de GreenDeal ‘Soja van eigen bodem’ gaf de Nederlandse overheid en bedrijfsleven eerder al aan de teelt van soja in Nederland te omarmen.

Bron: DutchSoy



Pin It on Pinterest